Table 2:
Lactic acid bacteria and other microorganisms | Source of isolation | Raw material used | References |
---|---|---|---|
L. fermentum, L. reuteri and Candida spp., Saccharomyces spp. | Kenkey or koko | a | Halm et al. 1993 |
L. fermentum, L. reuteri, L. brevis | Mawè | a | Hounhouigan et al. 1993 |
P. acidilactici, W. confusa, L. fermentum, L. reuteri, L. salivarius, L. paraplantarum | Fura | b | Owusu-Kharteng et al. 2012 |
W confusa, L fermentum, L. salivarius, Pediococcus spp. | Koko sour water | c |
Lei and Jakobsen 2004; Adimpong et al. 2012 |
L. plantarum | Arraw, cere or cakry | b | Totté et al. 2003 |
L. plantarum, L. pentosus, L. celibiosus, P. pentosaceus, L. mesenteroides | Akamu | c | Nwachukwu et al. 2010 |
L. acidophilus, L. delbrueckii, L, lactis, L. casei, L. fermentum, L. bulgaricus, L. plantarum | Ekwem 2014 | ||
L. plantarum 4.4, L. plantarum 6.1, L. fermentum 11.11.2, L. fermentum 3.7, L. fermentum 7.4 | Ben-saalga | b |
Songré-Ouattara et al. 2008; Turpin et al. 2011 |
L. plantarum and B. subtilis L. fermentum, L. plantarum, S. gallolyticus subsp, macedonicus, P. pentosaceus W. confusa | Kunun-zaki | Sorghum or millet | Inyang and Dabot 1997 ; Oguntoyinbo et al. 2011; Oguntoyinbo and Narbad 2012 |
L. fermentum, P. acidilactici, W. confusa | Malted sorghum grains | d | Sawadogo-Lingani et al. 2010 |
L. fermentum, W. confusa, L. mucosae, P. acidilactici and Kluyveromyces marxianus, Pichia anomala | Gowé | d | Viera-Dalodé et al. 2007 |
Lactococcus raffinolactis, Pediococcus sp., P. pentosaceus, L. plantarum, L. suebicus, L. brevis | Ogi | c | Teniola et al. 2005 |
L. plantarum, L. brevis, P. pentosaceus and B.subtilis, Candida valida, Candida krusei, Geotrichum candidum | Teniola and Odunfa 2002 | ||
L. plantarum, L. pantheris, L. vaccinostercus | Ogi-baba | d | Oguntoyinbo et al. 2011 |
L. plantarum, S. lactis and C. krusei | Odunfa and Adeyele 1985 |
Notes: Data with the same letter within a column are identical.
Raw material used: (a) maize, (b) millet (c) millet, maize or sorghum (d) sorghum.