Table 2.
Morphological, physiological and biochemical characteristics of isolates.
| Characteristic | Group I | II | III | IV | V | VI | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||
| CP15 | CP17 | CP20 | CP21 | CPK29 | PM44 | CK33 | CPK22 | CPK35 | HT31 | CP25 | CP27 | CP28 | HT24 | |
| Gram staining | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + |
| Colony colour* | CB | BP | PY | CB | CW | CW | ||||||||
| Soluble pigment* | B | B | B | B | B | B | − | − | − | B | Y | Y | Y | − |
| Growth at 40°C | w | w | w | w | − | w | w | − | w | w | + | + | w | + |
| at 45°C | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | w | w | − | w |
| Growth in 1% NaCl | w | − | − | w | − | − | w | w | w | − | + | + | + | + |
| in 3% NaCl | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | + |
| Oxidase | + | + | − | + | + | + | + | − | − | − | − | − | − | − |
| VP | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + |
| Ornithine decarboxylation | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | − |
| Nitrate reduction | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + |
| Lactate oxidation | + | + | + | + | + | + | w | + | + | + | − | − | − | − |
| Acetate oxidation | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | − | − | − | − |
| Citrate utilisation | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | − |
| Aesculin hydrolysis | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | + |
| Gelatin hydrolysis | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | + | + | + |
| β-Hemolysis | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + |
| Acid production from: | ||||||||||||||
| D-Mannitol | − | − | − | − | − | − | + | − | − | + | − | − | − | − |
| D-Maltose | − | − | − | − | − | − | + | − | − | + | − | − | − | − |
| D-Sorbitol | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | − | − | − | − |
| Ducitol | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | − | − | − | − |
| Glycerol | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | − | − | − | − |
| Ethanol | − | − | − | − | − | − | − | − | − | + | − | − | − | − |
| Sucrose | + | + | w | w | w | w | + | + | + | + | − | w | − | w |
| Lactose | − | − | − | − | − | − | w | − | − | + | − | − | − | − |
| Raffinose | − | − | − | − | − | − | w | − | − | + | − | − | − | − |
| Adonitol | − | − | − | − | − | − | + | − | − | + | − | − | − | − |
Note:
CB = Creamy-beige; CW = Creamy-white; BP = Beige to pink; PY = Pink-yellowish white; B = Brown; Y = Yellow.
+ = positive reaction; w = weak reaction; − =, negative reaction