
colleagues also mention that continual feedback
may be necessary. We, however, found no sig-
nificant trend towards a rise in frequency during
the second period when this was analysed in
smaller time intervals. Unlike us, Stratton and
colleagues aspired to a standard defined a priori.
The need for frequent feedback may depend on the
standard aspired to.
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Doctors' and nurses' right to
refuse to participate in abortions
EDITOR,-In his letter on doctors' right to refuse to
perform abortions Dennis Cox is misleading in
three respects.' Firstly, he states that in two cases
the House of Lords "made clear that neither
secretaries nor nurses had a legal right to refuse to
participate in abortions."' It did not. Section 4(1)
ofthe Abortion Act 1967 states: "no person shall be
under any duty . . . to participate in treatment
authorised by this Act to which he has a con-
scientious objection." These terms include anyone
(nurse, junior doctor, or anyone else) asked to
participate. Cox's use of the word "perform" is
therefore unfortunate. The word "participate"
clearly encompasses a wider group than does
"perform." In the case ofJanaway v Salford Health
Authority Lord Keith, delivering the judgment of
the House of Lords, held that "'participate' . . . in
its ordinary and natural meaning referred to
actually taking part in treatment . . . for the
purpose of terminating a pregnancy."2 In this
regard he was agreeing "entirely" with Mr Justice
Nolan (as he then was) in the High Court, who,
interestingly, also denied that the right of con-
scientious objection was limited to the doctor,
nurses, and paramedical staff: it included those
involved in preoperative and postoperative care.3
Hence, clearly, any member of theatre staff in-
volved in an abortion (whether junior doctor or
nurse) has a legal right to refuse to participate. So
too, it seems, may those involved in preoperative
and postoperative care.

In the case of Janaway the House of Lords held
that Mrs Janaway, in typing a letter of referral,
would not be participating in the abortion. The
House dismissed her appeal, not because she had
no legal right to refuse to participate but because in
its judgment the ordinary meaning of participate
"did not cover any arrangements preliminary to
... terminating a pregnancy, such as typing letters
of referral."2

Secondly, Cox refers to two cases but cites only
one: that of Janaway. Janaway is the only case in
which the House of Lords has decided on this
matter.

Thirdly, whereas Cox states that the general
practitioner "has a legal duty to sign the [green]
form" there is nothing in Lord Keith's speech to
warrant such a sweeping statement. Lord Keith
observed: "It does not appear whether or not there
are any circumstances under which a doctor might
be under any legal duty to sign a green form, so as
to place in difficulties one who had a conscientious
objection to doing so. . . . I do not think it
appropriate to express any opinion on the matter."
In other words, Lord Keith expressly left this
question open.
Cox is wrong to say that the House of Lords

ruled that the conscientious objection "applied

only to people performing abortions." Junior
doctors and nurses can rest assured that their right
to refuse to participate (that is, to take part) in
abortion is guaranteed by law.
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Muslim customs surrounding
death
ED1TOR,-A R Gatrad's article on Muslim customs
surrounding death, postmortem examinations,
and organ transplants was useful.' The current
view of eminent jurists in south Asia is that organ
transplantation is permissible and desirable only if
it is life saving; there is a longstanding tradition of
this practice among Muslim nations of south Asia.
The absence of women from funeral rites is not
strictly adhered to and is more a cultural practice
than a religious one.

Lastly, the photograph in the article does not
show typical mouming and may distort the view
of readers. Such sights are unfamiliar to most
Muslims except perhaps in Iran, which represents
the Shia tradition of Islam.
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Late effects after radiotherapy
for breast cancer
EDITOR,-We were disturbed by two of the illus-
trations in J C R Sainsbury and colleagues' article
on the management of breast cancer.' The text of
the article gives a balanced view of the late effects
of radiotherapy; the photographs of patients
treated with radiotherapy, however, show the
worst end of the range of late radiation effects, and
this is not discussed or referred to in the text.
Osteoradionecrosis in particular is now an excep-
tional complication after the treatment of breast
carcinoma. It results from outdated, crude radio-
therapy techniques; treatment with orthovoltage
radiotherapy; and inferior fractionation schedules,
including the use of large fractions and alternate
day treatment. No British oncology centre is likely
to have used this fractionation and equipment
within at least the past decade. Using modern
linear accelerators and appropriate 4 to 6 week
fractionation, we would not expect any of our
patients to develop osteoradionecrosis after
standard postoperative radiotherapy for breast
carcinoma.
The second photograph, showing telangiectasia

on the chest wall, is a reasonable illustration of the
expected outcome in a patient who has been treated
with radiotherapy after mastectomy. As discussed
in the article, patients identified as having a high
risk of local recurrence require postoperative
radiotherapy. Usually the skin sparing effect of
megavoltage radiotherapy is used, whereby the
maximum absorbed dose is at a depth of a 1 cm
beneath the skin surface and the skin receives a
dose of 30-40% of the maximum. In those at high
risk of local recurrence in the skin or subcutaneous
tissue after mastectomy, however, a full skin dose
is indicated. This is achieved by applying 1 cm of a

tissue equivalent substance, usually wax, over the
chest wall, but at the expense of cosmesis; some
patients may develop late skin changes, including
telangiectasia.
This illustration is not representative of the

outcome in most patients with breast cancer
treated with radiotherapy to the breast or chest
wall, will have minimal visible late changes in the
skin in the treated area. It would have been helpful
to include illustrations of more typical results of
standard postoperative radiotherapy. Most
authors agree that 60-80% of patients have a good
or excellent cosmetic outcome after conservation
surgery and postoperative radiotherapy.2 Patients
who have had breast conservation also generally
assess their cosmetic outcome as good or excellent
in 80-95% of cases.'

Given all the concerns currently being raised by
members of the public regarding the potential late
effects of radiotherapy and the campaigns of
RAGE (Radiotherapy Action Group Exposure)4
and other pressure groups, it is important that
information in the major medical journals should
reflect a balanced view on these issues. While
patients and their families should be fully informed
about the side effects of treatment, articles such as
this, from which information may be disseminated
through the media, may cause undue anxiety to
those already worried about the late effects of their
treatment.
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Series editor's reply
ED1TOR,-AS Margaret Daly and colleagues state,
we made clear in the text that with modem
machinery the incidence of skin reactions, telangi-
ectasia, and rib damage is rare. The illustrations
represent extremes of the range. The legend below
the photograph of the patient with osteoradio-
necrosis makes clear that the patient was treated 30
years before, by a combination of treatments that is
no longer used. An illustration of a patient with an
excellent cosmetic result after breast conservation
was submitted with the article but was not
included by the series editors because of lack of
space. When the series is published in book form
this illustration will appear.
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Breast pain
EDrroR,-While I agree that breast pain is rarely a
symptom of breast cancer,' it is common in
patients with breast cancer who have received
radiotherapy. With the increasing use of conserva-
tion surgery and radiotherapy the incidence of
symptomatic breast pain after radiotherapy to the
intact breast or the chest wall flaps after local
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