210 min (3.5 hours)

Interview Guide - FOCUS GROUPS VAM

TECHNICAL

	10.30 am	MORNING SESSION	
1	Introductions	Thank participants for coming.	Place of interview:
	Explain the purposes of the focus group	Present Information Sheet (in case participants haven't read it and ask for queries)	
	Privacy, Anonymity, informed consent	Ask for signed consent forms (bring additional copies)	
		The recorded tapes will be used for analysis only. Transcripts Personal data will not be used.	Date:
	(10 min - 10.40)	Demographic data will not be reported in such a way that your identity can be revealed.	Time:
2	Introductions (20 min - 11.00)	Let participants introduce themselves to create familiarity.	Duration:
3	Icebreaker	'Ice-breaker' - list 3 challenges associated with the use of antibiotics in vet/human* medicine? Participants will be asked to write their list onto post-its, without discussing with other participants.	
	(30 min - 11.30)	The facilitator will then go around the table to ask each participant to list	their issues.
4	Practical ethical dilemma Framing the Issues (Facts) (60 min 12.30)	Vignette: Joan routinely prescribes broad spectrum antibiotics (injectable and tubes) to a dairy farmer with a large herd of 300 animals in Co. Cork. The herd has a low record of somatic cell count (< 100 000 cells/mL). Every dry cow gets a tube and most cows are injected. "The preventive use of antibiotics has made this farm one of the best in Ireland – at the end that's good for the animals, and cheaper for the farmer." How does this case relates with challenges hitherto identified?	
ļ		Who should take responsibility for the prescription and administration of antimicrobials?	
	13.30 pm AFTERNOON SESSION		
5	Exploring barriers to solutions	Individually: Write on card the answer to the question: What are the barriers to preventing responsible prescription and use of veterinary antimicrobials?	
	(35 min - 14.05)	Group discussion: Why is that? What do you mean by that? Do you all agree with this view?	
6	Exploring Possible Solutions (45 min - 14.50)	<u>Collective exercise</u> : In your experience, what strategies could be adopted to improve the responsible prescription and use of antimicrobials? <u>Group Discussion</u> : who should take the responsibility in dealing with responsible prescription of AB? who should take the responsibility in dealing with the responsible administration of AB?	
7	Debriefing (10 min - 15.00)	 a. Finish with questions: Are there any issues related to the ethics of that we have not dealt with ? b. Is there anything else that you would like to talk about concerning this meeting? c. Thank participants. 	