Abstract
Understanding migration strategies in closely related species is essential to assess population-specific threats and to identify the ecological drivers of speciation. To compare migration strategies and environmental conditions across the annual cycle, we tracked Western Black-eared Wheatears, Eastern Black-eared Wheatears and Pied Wheatears. Individual migration routes were reconstructed from multi-sensor loggers and light-level geolocator data. Western Black-eared Wheatears breeding in Spain migrated south-west to Mauritania and Mali, overwintering at a single site in arid regions at the Sahara’s edge. Eastern Black-eared Wheatears breeding in Greece crossed the Mediterranean and Sahara to reach the Sahel, using single non-breeding sites in Nigeria, Chad, and Niger, much further west than previously assumed. Pied Wheatears breeding in Romania migrated via Turkey and the Arabian Peninsula, and overwintered in Somalia, with some individuals shifting sites during winter. Migration strategies differed: Eastern Black-eared Wheatears performed large-scale loop migration. Pied Wheatears used direct routes and did not follow their presumed former range expansion around the Black Sea. Environmental data suggested that non-breeding conditions contrasted stronger than breeding conditions: Western Black-eared Wheatears occupied arid non-breeding sites at the edge of the Sahara that remained dry throughout their stay, Eastern Black-eared Wheatears arrived in the Sahel at the end of the rainy season, and Pied Wheatears had two rainy seasons in the Horn of Africa. These results highlight distinct migration strategies and non-breeding conditions in three closely related wheatears, underlining the importance of species-specific or even population-specific tracking to refine non-breeding range delineation and inform conservation.
Keywords: Oenanthe hispanica, Oenanthe melanoleuca, Oenanthe pleschanka, Long-distance migration, Barrier-crossing, Migratory detour, Range expansion, Non-breeding site ecology
Introduction
Unravelling the spatial and temporal processes involved in shaping bird migration is crucial to understand the full annual cycle of migrant species [35]. In particular, the global decline of long-distance migrants calls for research investigating their migration behaviour [10, 33, 44, 45, 52]. While the species-wide breeding and non-breeding ranges of Palaearctic birds are often broadly described based on observational data, exact migration routes often remain difficult to disentangle, especially for species with low detection rates or challenging identification. Yet, especially for small, isolated or declining populations of a species, information on population-specific migration patterns is often highly relevant to understand year-round threats to population persistence. Furthermore, the links between population-specific migration routes and their evolutionary history and range expansion remain poorly understood [49, 59]. To start filling these research gaps, individual tracking enables the identification of population- and species-specific migration routes [16, 42, 43].
The evolution of the most extreme and fascinating migration strategies derives from range expansions. These are typically present among the Oenanthe genus. Migration routes of Northern Wheatears Oenanthe oenanthe, for example, display a stunning diversity that is thought to reflect the colonization history of the species’ circumpolar distribution: non-breeding sites were conserved after the species’ range expanded. This led to populations from Canada and Greenland that overwinter in West Africa, while populations from Alaska migrate to East Africa [7, 12, 46]. Whether this phenomenon is found in other species of the Oenanthe genus remains unknown. In other taxa, migration routes often follow range shift or expansion, with the example of Arctic Warblers Phylloscopus borealis migrating eastwards through Siberia before heading south towards south-east Asia [20]. This route follows the ancestral range expansion and avoids the Himalayas as a major migratory barrier, a behaviour that is also observed in other Siberian species [58]. While migration patterns are often conserved within bird species, they can also change within a relatively short time frame, leading to fast evolution of new migration routes [55].
Although studies on passerines have provided valuable insights into variation in migration routes among populations of the same species and in their degree of migratory connectivity (e.g. [22, 24, 31, 46]), comparisons of migration strategies in closely related species remain rare. Here, we investigate migration routes of three wheatear species. Western Black-eared Wheatears Oenanthe hispanica, Eastern Black-eared Wheatears Oenanthe melanoleuca and Pied Wheatears Oenanthe pleschanka are closely related species that diverged less than 700’000 years ago [30]. Western Black-eared Wheatears breed in the western Mediterranean, while Eastern Black-eared Wheatears breed in the Middle East and the Eastern Mediterranean, including the Balkan peninsula, reaching northern Bulgaria where the range narrowly overlaps with a small, isolated population of the Pied Wheatear, whose distribution in this region is restricted to the Pontic steppes along the Black Sea shores [13, 14]. The Pied wheatears found in this region (“Pontic lineage”) have recently been shown to be genetically distinct from ones in the species’ Asian range [30]. The other populations of Pied Wheatear expanded throughout central Asia to China, all overwintering in the Afrotropic. Recent genomic studies highlighted that the Pontic region was colonized by Pied Wheatears from further east, likely along the northern shore of the Black Sea [29]. Eastern Black-eared and Pied Wheatears hybridize in several contact zones, including the Pontic region [30, 40, 47]. Observational data indicates that Western Black-eared Wheatears seem to overwinter only in the western Sahel, while Eastern Black-eared Wheatears overwinter in the eastern Sahel, supposedly east of Lake Chad [14, 60]. As females of the two Black-eared Wheatear species are very similar and almost cryptic and also males feature very similar non-breeding plumage, the delineation and potential overlap of non-breeding ranges are still unclear. The non-breeding range of Pied Wheatears is mostly in the Horn of Africa [13], but the migration routes of the different populations are not known, yet. Furthermore, observational data coverage in the non-breeding range remains insufficient to assess the environmental conditions encountered by the three species in winter, and whether these differ between species.
With this study, we aimed to provide an overview of the migration routes of three closely related Wheatear species breeding in Southern Europe. We investigated barrier-crossing strategies, i.e. whether they would cross the Mediterranean Sea or circumvent it. Furthermore, we evaluated if the environmental conditions encountered during the annual cycle differed between species, both at breeding and non-breeding sites, providing insight in potential ecological drivers of speciation. For Eastern Black-eared Wheatears, we asked if the non-breeding range of the Balkan population corresponds to the description in the literature [14] or if it overlaps with the range of Pied and Western Black-eared Wheatear. For the Pontic population of the Pied Wheatear, we aimed to determine whether the migration route follows the putative post-glacial colonisation, which for individuals breeding in Romania would likely involve flying east around the northern shore of the Black Sea (and potentially the Caspian), before heading south, or if they have adjusted to the most direct route.
Materials and methods
Study areas and study design
Western Black-eared Wheatears were captured and equipped with multi-sensor loggers in northwestern Spain at 41.83 N, 1.32 E and 41.84 N, 1.33 W. Nine individuals were equipped with multi-sensor loggers in July-August 2024 whereof five individuals were resighted, and three individuals (males) were recaptured in the following year. Eastern Black-eared Wheatears were captured in Greece at Distomo (16 individuals, 38.43 N, 22.64 E), Itea (seven ind., 38.42 N, 22.61 E), Galaxidi (five ind., 38.41 N, 22.33 E), Livadi Arachovas (1 ind., 38.49 N, 22.55 E) and Pantes (six ind., 38.38 N, 22.27 E) in May-June 2022. 24 individuals were equipped with light-level geolocators, and 11 individuals were colour-ringed as a control group. We resighted eight individuals with geolocators in 2023, four of which (males) could be recaptured successfully, as well as two control individuals. Pied Wheatears were captured at the Sitorman quarry in Eastern Romania’s Dobrogea Region (31 ind., 44.42 N, 28.52 E) and Cheia (2 ind., 44.51 N, 28.43 E). 22 individuals were equipped with light-level geolocators in May-June 2022 and 11 birds served as a control group. We resighted five tagged individuals in 2023, from which four (males) were recaptured and provided data. Three colour-ringed control birds were resighted. The study areas in Spain and Greece are characterized by a warm, Mediterranean climate with open landscape and low, shrubby and sparse Mediterranean vegetation. The Romanian sites have a continental climate with hot summers, and shortgrass steppe vegetation. The habitat in the Sitorman quarry is significantly rockier compared to the surrounding agricultural land and hosts the most important Pied Wheatear breeding population in the country.
Birds were captured and recaptured using mist-nets, spring traps baited with meal worms or perch traps where they were lured with playback. Every bird was ringed with an aluminium ring from the country’s ringing scheme and with a unique colour-ring combination. Multi-sensor loggers custom-made from Lund University were used to track the migratory route of Western Black-eared Wheatears. These loggers included an accelerometer (to approximate activity; 10 min resolution), a temperature compensated pressure sensor (1 h resolution) and a light-level sensor (5 min resolution) and weighted ~ 0.8 g (for detailed description of the function and measurement scheme of the multi-sensor loggers see [6, 48]). One individual’s logger failed at the end of post-breeding migration in Mauritania. To track the migratory routes of four Eastern Black-eared and four Pied Wheatears from Greece and Romania, we used GDL-2 light-level geolocators from the Swiss Ornithological Institute (0.6 g, recording light intensity every 5 min). All devices were mounted on a leg-loop harness [41] and birds were released within 20 min after capture. Loggers weighed between 3 and 4% of the birds’ body mass. Return rates of Western Black-eared Wheater equipped with 0.8 g loggers were higher than in previous studies on Wheatears [5, 31, 43]. Compared to the return rates of Western Black-eared Wheatears, return rates were lower in Pied and Eastern Black-eared Wheatears (equipped with 0.6 g loggers), but these return rates were not lower than those of control birds. Given the small sample size and lack of correlation with logger weight, we cannot attribute a difference in return rate to the loggers. Difficulty to resight the birds, or differences in site fidelity or general survival might be at play.
Multi-sensor logger data analyses
To analyse data from multi-sensor loggers for Western Black-eared Wheatears (n = 3), we modelled trajectories from pressure and wind data using the R Package GeoPressure R [36] following the procedure described in Nussbaumer et al. [38, 39]. We summarize the main steps here: 1) we identified migratory flights by combining acceleration data (high activity values) and pressure data (sudden change in pressure indicating altitudinal movement). Periods between migratory flights were defined as stationary locations. 2). We then built pressure likelihood maps by matching geolocator barometric measurements during each stationary period with data from the ERA5 reanalysis [21]. Finally, we modelled individual trajectories with a hidden Markov model based on pressure likelihood maps as well as wind data. From this model, we produced a probability map for the position at each stationary period, the most likely individual path for each bird and 100 random simulations of the trajectories. Multi-sensor logger data for Western Black-eared Wheatear are available at https://doi.org/10.5281/zenodo.18755138.
Light-level geolocator data analyses
To analyse light-level geolocator data for Eastern Black-eared (n = 4) and Pied Wheatears (n = 4), we first identified twilight events (sunrises and sunsets) using the package TwGeos [28]. The different stationary periods were then identified using a threshold method where stark changes in successive twilights (that is, at midday and midnight) indicate a change of location. Stationary periods were defined as stops lasting at least two days [28]. We selected a light intensity threshold of one unit on the log-transformed scale. We then used the R Package GeoLight [27] to perform an “in-habitat” calibration at the breeding site. Further analyses were conducted following a Bayesian framework using the R package SGAT, to obtain the most likely median migration paths [56]. We used the Group Estelle model (“groupedThresholdModel” function) to estimate a set of coordinates with a 95% credible interval for each stationary period based on the twilights recorded at this location. We assumed the error distribution of twilight events to follow a Gamma distribution based on the parameters from the calibration. We also included a land mask to give locations on land a higher prior. Around equinox periods, when day and night lengths are equal, the solar declination angle is close to 0°, resulting in inaccurate latitude estimates. To account for this, we interpolated over the equinox periods using a tolerance on the sine of the solar declination angle between 0.04 and 0.097 (corresponding to ~ 5.7 to 13.9 days before and after the equinoxes). To identify the most likely stationary locations, we applied a speed distribution (Gamma distributed: shape = 2.2, scale = 0.06). The highest probability of ground speed was defined between 10 and 40 km h− 1 during the movement phase. We attributed a fixed location to the equipment and retrieval sites. To initiate the model, we first used a “modifiedGamma” model with relaxed assumptions for 1000 iterations. We then tuned the model five times, with 300 iterations each, with all priors from the “Gamma” model, before a final run of 2000 iterations to improve convergence. We show the most likely path and stationary sites as the median coordinate estimates and their 95% probability distributions [38].
Range maps
We downloaded range maps of all three species from BirdLife International and Handbook of the Birds of the World [9]. For Western and Eastern Black-eared Wheatears, the maps reflects the latest taxonomic revision in the range maps in Birds of the World online [14, 15].
Environmental data
To investigate environmental conditions encountered by individuals at the breeding and non-breeding sites and ultimately compare the conditions used by the three species, we first defined the main non-breeding site as the longest stationary period during the boreal winter and extracted environmental data from this time frame using the Google Earth Engine [19]. To account for spatial imprecision of the light-level geolocation, all data were extracted in a 100 km radius at the breeding site and around the most likely location for the non-breeding site. We refrained from conducting similar analyses for stopover sites, where the uncertainty is higher. Precipitation and subsequent vegetation greening influence the availability of food resources and the habitat characteristics encountered by birds [32, 60]. To inform on these environmental conditions at the non-breeding sites, we extracted the precipitation data from the CHIRPS daily dataset [18], the daily mean temperature data from ERA-5 reanalysis data [34], and we used the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) data from Harmonized Sentinel-2 MultiSpectral Instrument with a five-day resolution [17]. On coastal regions, we excluded areas that were not on land from the areas for which environmental variables were considered.
Results
Western Black-eared Wheatears from Spain migrated south-westwards to Mauritania. One individual remained in Mauritania for the entire winter, and one individual reached a single non-breeding site in Tombouctou region of Mali (Figs. 1, 2 and 3). All individuals crossed the Mediterranean Sea in the west, during both post- and pre-breeding migrations, but did not take a detour through the strait of Gibraltar to minimize migration over water (Fig. 2).
Fig. 1.
Migration routes of Western Black-eared Wheatears from Spain (red lines), Eastern Black-eared Wheatears from Greece (blue lines) and Pied Wheatears from Romania (green lines). The main individual non-breeding sites in Africa are highlighted as a black dot. Following the same colours as the migratory tracks, dark shaded areas show the breeding distribution of the three species and the light shaded areas show the non-breeding distribution according to BirdLife International and Handbook of the Birds of the World [9]. This highlights that Eastern Black-eared Wheatears overwinter much further west than expected in the western Sahel, within the expected range of Western Black-eared Wheatears, while the westernmost population of Pied Wheatears reaches the easternmost side of the non-breeding distribution in Somalia. Illustrations © Manuel Schweizer
Fig. 2.
Migration routes of the three studied species (from top row: Western Black-eared, Eastern Black-eared, and Pied Wheatear). Red triangles show the breeding sites, blue dots show the non-breeding sites, and empty dots show stopover sites, with dot size proportional to the duration of stay. The orange line shows the post-breeding migration, while the pre-breeding migration appears in green. For Western Black-eared Wheatears, barometric data enabled higher geographic precision, and we only plotted the most likely route. For light-level geolocation (Eastern Black-eared and Pied Wheatears), the uncertainty (standard deviation of each stationary location) is represented as grey vertical bars (latitudinal uncertainty) and horizontal bars (longitudinal uncertainty) for light-level geolocation data. Illustrations © Manuel Schweizer
Fig. 3.
Longitudinal (left) and latitudinal (right) patterns of migration of Western Black-eared (red), Eastern Black-eared (blue) and Pied Wheatears (green) accounting for stopovers of at least 7 days. Illustrations © Manuel Schweizer
Eastern Black-eared Wheatears from Greece migrated southwards across the Mediterranean Sea (Figs. 1 and 2) and then crossed the Sahara to reach the Sahel region at the end of the rainy season. After several stopovers south of the Sahara, each individual used a single non-breeding site. The main non-breeding sites were located in northern Nigeria, southern Chad, and south-eastern Niger, much further west than the previously described non-breeding range (Fig. 1). Compared to post-breeding migration, pre-breeding migration occurred further west (Fig. 2). It included direct sea crossing, likely from Tunisia to Greece in three individuals, suggesting that individuals did not minimize flights over water. A fourth individual took a spring route similar to the route used during post-breeding migration (Fig. 2).
Pied Wheatears from Romania all took the shortest route towards Turkey and did not undertake a detour along the Black Sea (Figs. 1 and 2). In contrast to Eastern Black-eared Wheatears, they avoided the Mediterranean altogether by flying eastwards over Turkey or flew only over a much shorter stretch of Sea compared to Eastern Black-eared Wheatears. They then migrated across the Arabian Peninsula before reaching the Horn of Africa in central Somalia, where some birds changed location during winter (Figs. 1 and 2). Pre-breeding migration was more direct, with no stopover longer than seven days (Figs. 2 and 3).
The analysis of remote-sensing data (Fig. 4) suggests that environmental conditions encountered at breeding sites were similar among the three species in terms of temperature and rainfall. However, breeding sites differed in terms of vegetation greening, with stable NDVI in Spain between April and July and earlier spring onset in Greece compared to Romania, where vegetation greening peaked later in the breeding season. Differences were even more marked in the non-breeding regions. Western Black-eared Wheatears overwintered in very arid areas at the edge of the Sahara, without rainfall and with low NDVI even at the start of the non-breeding season. Eastern Black-eared Wheatears arrived on their single non-breeding grounds in the Sahel region at the end of the rainy season when vegetation greening was decreasing. Temperatures were generally moderate and declined during most of the stationary non-breeding periods of both Western and Eastern Black-eared Wheatears. In contrast, Pied Wheatears encountered two rainy periods, with vegetation greening peaking during their stay and more stable and constantly relatively high temperatures (Fig. 4).
Fig. 4.
Pattern of precipitation (raw data on a 100-km radius), NDVI (normalized difference vegetation index, aggregated mean on a 100-km radius fitted in a general additive model), and temperature at breeding sites and at the longest non-breeding site for Western Black-eared Wheatear (red line), Eastern Black-Eared Wheatear (blue line) and Pied Wheatear (green line)
Discussion
Understanding migrating birds’ non-breeding ranges is often difficult based on observational data alone. This challenge is pronounced for cryptic species that are difficult to identify and migrate to regions that are remote or difficult to access for security reasons. This is further reflected in the different non-breeding areas uncovered here, which challenges the previously assumed wintering locations based on observational data. Our geolocation data show that Eastern Black-eared Wheatears overwinter more than 1000 km further west than reported in the literature, which limited the non-breeding range of the species to east of Lake Tchad [14, 60]. The uncovered non-breeding sites involves potential overlap with the non-breeding range of Western Black-eared Wheatears, calling for more careful identification of these species in the field [15]. In Pied Wheatears, we show that all four tracked individuals spent the non-breeding season in the south-easternmost part of the known non-breeding range in Somalia, even though the species also occurs in the Eastern Sahel, closer to the breeding sites [13]. What remains unclear is whether this also reflects in differing non-breeding ranges between Asian populations of Pied Wheatears and the recently genetically uncovered Pontic lineage of this species [30] tracked here, and how environmental conditions may differ between these ranges.
Migration patterns also showed important variation between the studied species in terms of movement strategies. Loop migration, as performed by the tracked Eastern Black-eared Wheatears, is a phenomenon that has been documented in other Afro-Palearctic migrants where birds do not follow the same longitudinal path in spring and in autumn. Typical drivers of loop migration patterns are wind support and the availability of favourable conditions along the way, or a mix of both [1, 11, 24]. Meanwhile, loop migration patterns were either absent or unclear in the tracks of Western Black-eared or Pied Wheatears, and their migration routes did not seem to follow similar patterns as those of Cyprus Wheatears, which reach Sudan directly from the breeding site in Cyprus in the post-breeding migration and return further east on their longer pre-breeding migration [57]. Moreover, the three species also responded differently to open water crossings. Western Black-eared Wheatears crossed a short extent of the western Mediterranean, despite a possible shorter sea crossing through the strait of Gibraltar, while Eastern Black-eared Wheatears crossed the Mediterranean over large stretches, similar to Cyprus Wheatears [57] and Northern Wheatears [31, 43]. Pied Wheatears mostly flew over land east of the Mediterranean, although short flights over the sea likely occurred. Given the uncertainty of locations provided by light-level geolocators and because of the two-days stopover threshold, caution is required in interpreting barrier crossing in the Eastern Black-eared and Pied Wheatear data. It is unclear whether Eastern Black-Eared Wheatears used islands as stopover sites during their Sea crossing, as Northern Wheatears sometimes do [43]. While the general migratory direction in the three closely related species is likely influenced by geography, our results suggest interspecific variation of migration patterns that cannot be explained by geography alone. This complexity calls for more comprehensive investigation of migration behaviours in closely related species and within different populations of the same species.
Migration routes often reflect a species’ evolutionary history, where species such as Arctic Warblers or Northern Wheatears do not follow direct routes from breeding to non-breeding grounds and do not reach the closest available non-breeding habitats, but rather follow historical colonisation routes [3, 7, 20]. In contrast, here, Pied Wheatears did not follow the hypothesized routes of colonization along the northern shores of the Black Sea but migrated directly through Anatolia and the Arabian Peninsula. Information on migration routes of Asian populations of Pied Wheatears are still lacking. Larger sample sizes and further data on other populations of these species are still needed to infer the degree of migratory connectivity across populations [4, 54]. Further investigation should also include representative samples of the different age classes and sexes, which was not possible here given the difficulty to capture females and the low return rates of juveniles. Including additional sensors in future studies, such as barometric sensors used here for Western Black-eared Wheatears [37, 39, 42], will inform more precisely on migration behaviour and enable the inference of stationary sites with more precision.
Despite our limited sample sizes and the limits of tracking only one population per species in different years, consistent results between individuals suggest distinct environmental conditions encountered by the three species throughout their annual cycles. Differences were present at breeding sites, with more stable vegetation conditions in Spain and typically earlier spring onset in Greece compared to Romania, reflected by a delayed peak in vegetation greening for Pied Wheatears. Even though Eastern Black-eared Wheatear arrived only a few days before Pied Wheatears to their breeding sites, the contrasting spring conditions encountered by both species might explain the current range of the species and drive future changes in distribution. Temperature was similar and increased at the breeding site of all three species over the breeding season and no clear difference in precipitation patterns were noted. Overall, differences in environmental conditions between species were more contrasting at the non-breeding sites. Conditions at non-breeding sites also differed from those at breeding sites, highlighting a major difference between breeding and non-breeding niche in all three species. Western Black-eared Wheatears overwintered at higher latitudes in very arid areas at the limit between the Sahel region and the Sahara Desert. Therefore, they did not benefit from fluctuations in vegetation greening and related peaks in food abundance. Eastern Black-eared Wheatears reached more humid areas in the Sahel relatively directly in autumn at the end of the rainy season, when vegetation greening and food availability are still high. Many species, including birds connected with wetlands, move over large distances during the non-breeding season to track local conditions [24–26, 50, 51]. However, the tracked individuals of Western and Eastern Black-eared Wheatears stayed at the same site for the entire non-breeding season, a behaviour similar to Northern Wheatears [43] which use the same habitat patch over the entire dry season. In contrast, two of four Pied Wheatears used several sites but always within the same region in the Horn of Africa, where they benefitted from two periods of rain and more stable temperatures throughout their stay. More data would be needed to better understand the causes of these movements within the non-breeding range. Furthermore, the potential overlap of non-breeding ranges between both Black-eared Wheatear species calls for further investigation regarding niche differentiation within the shared range.
This study combines tracking methods to provide information on the migration strategies of three closely related bird species, challenging previous observation-based assumptions. Our results highlight presence of Eastern-Black-eared Wheatears further West than expected, in the range of their Western counterparts. Moreover, they shed light on the contrasting ecological conditions encountered at wintering sites. Such conditions are likely to be impacted by current climatic and land-use changes in the Sahel and the Horn of Africa [2, 8]. While Western Black-eared Wheatears are locally declining in their breeding range [23], it is still unclear what impact changes in the non-breeding grounds have on the populations of these species, confirming the widely acknowledged need for more research on birds overwintering south of the Sahara [53]. Finally, our results suggest that alongside habitat and environmental conditions at the breeding sites, non-breeding conditions are also likely to have played a crucial role in shaping the current range of the species.
Acknowledgements
Many thanks to Zsolt Kovács, Neringa Znakovaité, Steffen Hahn, Christoph Meier, Martins Briedis, Raphaël Nussbaumer, Paul Dufour, Aris Vouros, Felix Liechti, Barbara Helm for their help in this study. The authors also thank Johan Bäckman and Arne Andersson for their technical contribution with the multi-sensor loggers. The Pied and Eastern black-eared Wheatear work was funded by the Swiss Ornithological Institute. The Swiss Federal Office for the Environment contributed financial support for the development of the light-level geolcoators (UTF-grant no. 254, 332, 363, 400). The Western Black-eared Wheatear tagging received support from the Centre for Animal Movement Research (CAnMove) financed by a Linnaeus Grant (349-2007-8690) from the Swedish Research Council and Lund University. In addition, the project has received funding from the European Research Council (starting grant 101078349 to SS) and the Swedish Research Council (starting grant 2021-05654 to SS).
Author contributions
Y.R. conducted analyses (multi-sensor loggers and environmental data), wrote the original manuscript and prepared the figures, D.L. conducted fieldwork, N.A.K. conducted fieldwork, A.P. conducted fieldwork, M.I. conducted fieldwork and provided support for organizing permits, J.B.W. conducted analyses (light-level geolocators), G.H. conducted fieldwork, M.P. conducted fieldwork, P.A. conducted fieldwork and provided support for organizing permits, S.S. provided tracking devices and support for fieldwork, A.D.S. conducted fieldwork and provided support for organizing permits, R.B. designed the study and conducted fieldwork, All authors reviewed the manuscript.
Data availability
Data and code used in this work are available at 10.5281/zenodo.18757344. Western Black-eared Wheatear multi-sensor data are also archived as a data package at 10.5281/zenodo.18755138.
Declarations
Ethical approval
All animals in this study were captured, ringed, tagged and released without harm under the necessary permits. Geolocator weight was comprised between 3 and 4% of the body mass of the birds. Western Black-eared Wheatears: permits have been issued by the Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya. Permit numbers: SF/0179/24 (2024) and SF/0137/25 (2025). Eastern Black-eared Wheatears: permit has been issued by the Ministry of Environment and Energy, General Secretariat of Environment, General Directorate of Forests and Forest Environment, Directorate of Forest Management, and Department of Wildlife and Game Management. Permit number: ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/10411/347 (2022). Pied Wheatears: permits have been issued by the Ministry for Environment, Waters and Forests, National Agency for Protected Areas and Environmental Protection Agency. Permit numbers: 126/ST CT/25.05.2021; 3729/03.04.2023. Ringing took place under the license G32345 (A. Sándor).
Competing interests
The authors declare no competing interests.
Footnotes
Publisher’s note
Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.
References
- 1.Adamík P, Wong JB, Hahn S, Krištín A. Non-breeding sites, loop migration and flight activity patterns over the annual cycle in the Lesser Grey Shrike Lanius minor from a north-western edge of its range. J Ornithol. 2024;165(1):247–56. [Google Scholar]
- 2.Adams WM, Small RDS, Vickery JA. The impact of land use change on migrant birds in the Sahel. Biodiversity. 2014;15(2–3):101–8. 10.1080/14888386.2014.931822. [Google Scholar]
- 3.Alerstam T, Hedenström A, Åkesson S. Long-distance migration: evolution and determinants. Oikos. 2003;103(2):247–60. [Google Scholar]
- 4.Ambrosini R, Møller AP, Saino N. A quantitative measure of migratory connectivity. J Theor Biol. 2009;257(2):203–11. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]
- 5.Arlt D, Low M, Pärt T. Effect of geolocators on migration and subsequent breeding performance of a long-distance passerine migrant. PLoS ONE. 2013;8(12):e82316. 10.1371/journal.pone.0082316. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 6.Bäckman J, Andersson A, Alerstam T, Pedersen L, Sjöberg S, Thorup K, Tøttrup AP. Activity and migratory flights of individual free-flying songbirds throughout the annual cycle: method and first case study. J Avian Biol. 2017;48(2):309–19. [Google Scholar]
- 7.Bairlein F, Norris DR, Nagel R, Bulte M, Voigt CC, Fox JW, Hussell DJT, Schmaljohann H. Cross-hemisphere migration of a 25 g songbird. Biol Lett. 2012;8(4):505–7. 10.1098/rsbl.2011.1223. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 8.Biasutti M. Rainfall trends in the African Sahel: characteristics, processes, and causes. Wiley Interdisciplinary Reviews: Clim Change. 2019;10(4):e591. [DOI] [PMC free article] [PubMed]
- 9.BirdLife International and Handbook of the Birds of the World. Bird species distribution maps of the world. Version 2023.1. 2023. Available at http://datazone.birdlife.org/species/requestdis.
- 10.Both C, Bouwhuis S, Lessells CM, Visser ME. Climate change and population declines in a long-distance migratory bird. Nature. 2006;441(7089):81–3. 10.1038/nature04539. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]
- 11.Briedis M, Kurlavičius P, Mackevičienė R, Vaišvilienė R, Hahn S. Loop migration, induced by seasonally different flyway use, in Northern European Barn Swallows. J Ornithol. 2018;159:885–91. [Google Scholar]
- 12.Bulte M, McLaren JD, Bairlein F, Bouten W, Schmaljohann H, Shamoun-Baranes J. Can wheatears weather the Atlantic? Modeling nonstop trans-Atlantic flights of a small migratory songbird. Auk: Ornithological Adv. 2014;131(3):363–70. 10.1642/AUK-13-233.1. [Google Scholar]
- 13.Collar N. Pied wheatear (Oenanthe pleschanka). Version 1.0. In: del Hoyo J, Elliott A, Sargatal J, Christie DA, de Juana E, editors. Cornell Lab of Ornithology; 2021. 10.2173/bow.piewhe1.01.
- 14.Collar N. Eastern black-eared wheatear (Oenanthe melanoleuca). Version 1.0. Birds of the World. Cornell Lab of Ornithology; 2021. 10.2173/bow.bkewhe2.01
- 15.Collar N. Western black-eared wheatear (Oenanthe hispanica). Version 1.0. Birds of the World. Cornell Lab of Ornithology; 2021.
- 16.Delmore KE, Fox JW, Irwin DE. Dramatic intraspecific differences in migratory routes, stopover sites and wintering areas, revealed using light-level geolocators. Proc Royal Soc B: Biol Sci. 2012;279(1747):4582–9. 10.1098/rspb.2012.1229. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 17.Didan K. MODIS/Terra vegetation indices 16-day L3 global 1km SIN grid V061 [data set]. 2021. 10.5067/MODIS/MOD13A2.061.
- 18.Funk C, Peterson P, Landsfeld M, Pedreros D, Verdin J, Shukla S, Husak G, Rowland J, Harrison L, Hoell A. The climate hazards infrared precipitation with stations—a new environmental record for monitoring extremes. Sci Data. 2015;2(1):1–21. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 19.Gorelick N, Hancher M, Dixon M, Ilyushchenko S, Thau D, Moore R. Google Earth Engine: Planetary-scale geospatial analysis for everyone. Remote Sens Environ. 2017;202:18–27. 10.1016/j.rse.2017.06.031. [Google Scholar]
- 20.Heim W, Bourski O, Shchemeleva K, Tøttrup AP, Thorup K. From Siberia to Indonesia: tracking the migration of the Arctic Warbler Phylloscopus borealis. J Ornithol. 2024;165(3):557–62. [Google Scholar]
- 21.Hersbach H, Bell B, Berrisford P, Biavati G, Horányi A, Muñoz Sabater J, Nicolas J, Peubey C, Radu R, Rozum I. ERA5 hourly data on single levels from 1979 to present, Copernicus Climate Change Service (C3S) Climate Data Store (CDS). ECMWF. 2018;147:5–6. [Google Scholar]
- 22.Jiguet F, Robert A, Lorrillière R, Hobson KA, Kardynal KJ, Arlettaz R, Bairlein F, Belik V, Bernardy P, Copete JL. Unravelling migration connectivity reveals unsustainable hunting of the declining ortolan bunting. Sci Adv. 2019;5(5):eaau2642. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 23.Keller V, Herrando S, Voříšek P, Franch M, Kipson M, Milanesi P, Martí D, Anton M, Klvaňová A, Kalyakin MV, Bauer H-G, Foppen RPB. European breeding bird atlas 2: distribution, abundance and change. European Bird Census Council & Lynx Edicions; 2020.
- 24.Koleček J, Procházka P, El-Arabany N, Tarka M, Ilieva M, Hahn S, Honza M, de la Puente J, Bermejo A, Gürsoy A, Bensch S, Zehtindjiev P, Hasselquist D, Hansson B. Cross-continental migratory connectivity and spatiotemporal migratory patterns in the great reed warbler. J Avian Biol. 2016;47(6):756–67. 10.1111/jav.00929. [Google Scholar]
- 25.Korner-Nievergelt F, Jenni L, Tøttrup AP, Pasinelli G. Departure directions, migratory timing and non-breeding distribution of the Red-backed Shrike Lanius collurio: do ring re-encounters and light-based geolocator data tell the same story? Ringing Migr. 2012;27(2):83–93. [Google Scholar]
- 26.Lemke HW, Tarka M, Klaassen RHG, Åkesson M, Bensch S, Hasselquist D, Hansson B. Annual cycle and migration strategies of a trans-Saharan migratory songbird: a geolocator study in the great reed warbler. PLoS ONE. 2013;8(10):e79209. 10.1371/journal.pone.0079209. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 27.Lisovski S, Hahn S. GeoLight-processing and analysing light-based geolocator data in R. Methods Ecol Evol. 2012;3(6):1055–9. 10.1111/j.2041-210X.2012.00248.x. [Google Scholar]
- 28.Lisovski S, Sumner MD, Wotherspoon SJ. TwGeos: basic data processing for light based geolocation archival tags. R Package Github Repository. 2015. https://github.com/Lisovski/TwGeos.
- 29.Lutgen D. Plumage color evolution and spatio-temporal hybrid zone dynamics in an avian species complex. 2025.
- 30.Lutgen D, Peona V, Chase MA, Kakhki NA, Lammers F, de Souza SG, Ducrest A-L, Burri M, Andriopoulos P, Lukhele SM. A mosaic of modular variation at a single gene underpins convergent plumage coloration. Science. 2025;390(6770):eado8005. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]
- 31.Meier CM, Rime Y, Lisovski S, Buchmann M, Liechti F. Locally adapted migration strategies? Comparing routes and timing of northern wheatears from alpine and lowland European populations. J Avian Biol. 2022;e02932. 10.1111/jav.02932.
- 32.Moreau RE. Palaearctic-African bird migration systems. 1972.
- 33.Morrison CA, Robinson RA, Clark JA, Risely K, Gill JA. Recent population declines in Afro-Palaearctic migratory birds: the influence of breeding and non‐breeding seasons. Divers Distrib. 2013;19(8):1051–8. 10.1111/ddi.12084. [Google Scholar]
- 34.Muñoz-Sabater J, Dutra E, Agustí-Panareda A, Albergel C, Arduini G, Balsamo G, Boussetta S, Choulga M, Harrigan S, Hersbach H. ERA5-Land: A state-of-the-art global reanalysis dataset for land applications. Earth Syst Sci Data. 2021;13(9):4349–83. 10.5194/essd-13-4349-2021. [Google Scholar]
- 35.Newton I. The migration ecology of birds. Elsevier; 2023.
- 36.Nussbaumer R, Gravey M. GeoPressureR: global positioning by atmospheric pressure (version 2.7). 2022. https://github.com/Rafnuss/GeoPressureR.
- 37.Nussbaumer R, Jackson C. Using geolocators to unravel intra-African migrant strategies. 2020.
- 38.Nussbaumer R, Gravey M, Briedis M, Liechti F. Global positioning with animal-borne pressure sensors. Methods Ecol Evol. 2022. 10.1111/2041-210X.14043. [Google Scholar]
- 39.Nussbaumer R, Gravey M, Briedis M, Liechti F, Sheldon D. Reconstructing bird trajectories from pressure and wind data using a highly optimized hidden Markov model. Methods Ecol Evol. 2023. 10.1111/2041-210X.14082. [Google Scholar]
- 40.Panov EN. Wheatears of Palearctic: ecology, behaviour and evolution of the genus Oenanthe. 2005. Pensoft (Series Faunistica).
- 41.Rappole JH, Tipton AR. New harness design for attachment of radio transmitters to small passerines. J Field Ornithol. 1991;335–7. https://www.jstor.org/stable/20065798.
- 42.Rhyne GS, Stouffer PC, Briedis M, Nussbaumer R. Barometric geolocators can reveal unprecedented details about the migratory ecology of small birds. Ornithology. 2024;ukae010. 10.1093/ornithology/ukae010.
- 43.Rime Y, Nussbaumer R, Briedis M, Sander MM, Chamberlain D, Amrhein V, Helm B, Liechti F, Meier CM. Multi-sensor geolocators unveil global and local movements in an Alpine-breeding long-distance migrant. Mov Ecol. 2023;11(1):1–13. 10.1186/s40462-023-00381-6. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 44.Saino N, Ambrosini R, Rubolini D, von Hardenberg J, Provenzale A, Hüppop K, Hüppop O, Lehikoinen A, Lehikoinen E, Rainio K. Climate warming, ecological mismatch at arrival and population decline in migratory birds. Proc Royal Soc B: Biol Sci. 2011;278(1707):835–42. 10.1098/rspb.2010.1778. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- 45.Sanderson FJ, Donald PF, Pain DJ, Burfield IJ, Van Bommel FPJ. Long-term population declines in Afro-Palearctic migrant birds. Biol Conserv. 2006;131(1):93–105. 10.1016/j.biocon.2006.02.008. [Google Scholar]
- 46.Schmaljohann H, Meier C, Arlt D, Bairlein F, Van Oosten H, Morbey YE, Åkesson S, Buchmann M, Chernetsov N, Desaever R. Proximate causes of avian protandry differ between subspecies with contrasting migration challenges. Behav Ecol. 2016;27(1):321–31. 10.1093/beheco/arv160. [Google Scholar]
- 47.Schweizer M, Warmuth V, Alaei Kakhki N, Aliabadian M, Förschler M, Shirihai H, Suh A, Burri R. Parallel plumage colour evolution and introgressive hybridization in wheatears. J Evol Biol. 2020;32(1):100–10. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]
- 48.Sjöberg S, Pedersen L, Malmiga G, Alerstam T, Hansson B, Hasselquist D, Thorup K, Tøttrup AP, Andersson A, Bäckman J. Barometer logging reveals new dimensions of individual songbird migration. J Avian Biol. 2018;49(9):e01821. 10.1111/jav.01821. [Google Scholar]
- 49.Somveille M. The global ecology of bird migration: patterns and processes. Front Biogeogr. 2016;8(3). 10.21425/F58332694.
- 50.Stach R, Jakobsson S, Kullberg C, Fransson T. Geolocators reveal three consecutive wintering areas in the Thrush Nightingale. Anim Migration. 2012;1(1):1–7. [Google Scholar]
- 51.Thorup K, Tøttrup AP, Willemoes M, Klaassen RHG, Strandberg R, Vega ML, Dasari HP, Araújo MB, Wikelski M, Rahbek C. Resource tracking within and across continents in long-distance bird migrants. Sci Adv. 2017;3(1). 10.1126/sciadv.1601360. [DOI] [PMC free article] [PubMed]
- 52.Vickery JA, Ewing SR, Smith KW, Pain DJ, Bairlein F, Škorpilová J, Gregory RD. The decline of Afro-Palaearctic migrants and an assessment of potential causes. Ibis. 2014;156(1):1–22. 10.1111/ibi.12118. [Google Scholar]
- 53.Vickery JA, Mallord JW, Adams WM, Beresford AE, Both C, Cresswell W, Diop N, Ewing SR, Gregory RD, Morrison CA. The conservation of Afro-Palaearctic migrants: What we are learning and what we need to know? Ibis. 2023. 10.1111/ibi.13171. [Google Scholar]
- 54.Webster MS, Marra PP, Haig SM, Bensch S, Holmes RT. Links between worlds: unraveling migratory connectivity. Trends Ecol Evol. 2002;17(2):76–83. [Google Scholar]
- 55.Winkler DW, Gandoy FA, Areta JI, Iliff MJ, Rakhimberdiev E, Kardynal KJ, Hobson KA. Long-distance range expansion and rapid adjustment of migration in a newly established population of barn swallows breeding in Argentina. Curr Biol. 2017;27(7):1080–4. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]
- 56.Wotherspoon SJ, Sumner MD, Lisovski S. SGAT: Solar/satellite geolocation for animal tracking. GitHub repository. 2013. https://github.com/swotherspoon/sgat.
- 57.Xenophontos M, Blackburn E, Cresswell W. Cyprus wheatears Oenanthe cypriaca likely reach sub-Saharan African wintering grounds in a single migratory flight. J Avian Biol. 2017;48(4). 10.1111/jav.01119
- 58.Zhao T, Heim W, Nussbaumer R, van Toor M, Zhang G, Andersson A, Bäckman J, Liu Z, Song G, Hellström M. Seasonal migration patterns of Siberian Rubythroat (Calliope calliope) facing the Qinghai-Tibet Plateau. Movement Ecology. 2024. [DOI] [PMC free article] [PubMed]
- 59.Zink RM. The evolution of avian migration. Biol J Linn Soc. 2011;104(2):237–50. [Google Scholar]
- 60.Zwarts L, Bijlsma RG, Van der Kamp J, Sikkema M. Distribution and numbers of ground-foraging birds between the hyper-arid Sahara and the hyper-humid Guinea forests. Ardea. 2023;111(1):7–66. [Google Scholar]
Associated Data
This section collects any data citations, data availability statements, or supplementary materials included in this article.
Data Availability Statement
Data and code used in this work are available at 10.5281/zenodo.18757344. Western Black-eared Wheatear multi-sensor data are also archived as a data package at 10.5281/zenodo.18755138.




